Wykładowca: dr hab. Łukasz Haliński (W 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Współczesne metody analizy jakościowej i ilościowej lipidów ze szczególnym uwzględnieniem analizy kwasów tłuszczowych, triacylogliceroli i fosfolipidów. Wprowadzenie do chemii lipidów obejmujące definicje, budowę i nomenklaturę lipidów niepolarnych i polarnych. Omówienie wstępnych etapów analizy lipidów: pobieranie i przechowywanie próbek oraz ekstrakcja lipidów. Chromatograficzne metody separacji lipidów na grupy: TLC, LC, HPLC i SPE. Separacja i analiza lipidów metodą HPLC. Detektory stosowane w analizie lipidów metodą HPLC: spektrofotometryczne UV, IR, refraktometryczny, detektor promieniowania rozproszonego, detektor CAD. Chromatografia gazowa: kolumny chromatograficzne, fazy stacjonarne, dozowniki i detektory (FID, IR, MS) stosowane w analizie lipidów. Spektrometria mas lipidów: GC-MS, LC-MS,FAB, MS-MS. Interpretacja widm mas lipidów. Techniki łączone. Przykłady zastosowań technik instrumentalnych do analizy wybranych lipidów.
Prowadzący ćwiczenia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 45 h)
Treści kształcenia:
Laboratorium: Ekstrakcja i oznaczanie zawartości zawiązków organicznych w produktach pochodzenia naturalnego. Analiza jakościowa i ilościowa z użyciem technik chromatograficznych i spektroskopowych takich jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, chromatografia cienkowarstwowa, spektroskopia UV/Vis, spektrometria mas.
Wykładowca: dr hab. Magda Caban; (W 15 h)
Prowadzący ćwiczenia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Pojęcie analizy śladowej i jej znaczenie. Błędy w analizie śladowej wynikające z zanieczyszczenia próbki i strat analitu. Jednostki stężenia stosowane w analizie śladowej. Stosowanie wzorców i materiałów odniesienia w analizie śladowej. Omówienie metod instrumentalnych najczęściej stosowanych w analizie śladowej: - metody chromatograficzne (chromatografia gazowa, chromatografia cieczowa HPLC) - spektrometria mas - połączenie chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC-MS) - metody spektroskopowe (absorpcyjna spektrometria atomowa AAS, emisyjna spektrometria atomowa z wzbudzeniem indukcyjnie sprzężoną plazmą ICP-AES, spektrometria fluorescencji rentgenowskiej, spektrofotometria absorpcyjna cząsteczkowa w zakresie UV-VIS) - metody elektroanalityczne (potencjometria z zastosowaniem membranowych elektrod jonoselektywnych oraz woltamperometria inwersyjna).
Laboratorium: Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy właściwej. Analiza jakościowa i ilościowa z użyciem technikchromatograficznych i spektroskopowych takich jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, chromatografia cienkowarstwowa, spektroskopia UV/Vis, spektrometria mas.
Wykładowca: dr hab. J. Kumirska, prof. UG; (W 15 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 45 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Podstawowe informacje na temat analizy żywności. Skład chemiczny żywności, w tym charakterystyka głównych składników odżywczych, dodatków do żywności oraz skażeń żywności. Podstawowe zasady pobierania i przygotowywania próbek do analizy żywności. Ogólna charakterystyka podstawowych metod oznaczania głównych składników żywności, wykrywania zafałszowań i zanieczyszczeń żywności oraz oznaczania konserwantów i związków rakotwórczych w produktach żywnościowych. Przykłady zastosowania metod chromatograficznych, spektrofotometrycznych i spektrometrii mas w analizie żywności. Wybrane zagadnienia z zakresu opracowywania danych analitycznych, w tym oceny statystycznej i interpretacji wyników analiz.
Laboratorium: Przygotowanie próbek żywności do analizy właściwej. Analiza jakościowa i ilościowa z użyciem technik chromatograficznych i spektroskopowych, takich jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, chromatografia cienkowarstwowa, spektroskopia UV/Vis, oraz metod miareczkowych. Praktyczne zastosowanie wybranych metod analizy sensorycznej do oceny jakości produktów spożywczych.
Wykładowca: dr hab. Jolanta Kumirska, prof. UG; (W 9 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska (L 18 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Rozszerzone zagadnienia dotyczące składu chemicznego żywności, m.in. obecności alergenów, związków prozdrowotnych i antyżywieniowych. Charakterystyka technik analitycznych stosowanych do analizy powyższych składników żywności. Przykładowe metody oznaczania alergenów, związków prozdrowotnych i antyżywieniowych w produktach spożywczych.
Laboratorium: Praktyczne zastosowanie wybranych metod analitycznych do oceny składu i jakości produktów spożywczych.
Wykładowca: prof. dr hab. Piotr Stepnowski; (W 30h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 30 h)
Prowadzący zajęcia audytoryjne: pracownicy Katedry Analizy Środowiska; (A 15 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Problematyka wykładu: budowa, powstawanie, pochodzenie, źródła emisji, przemiany i ładunki trwałych, toksycznych i ulegających biokumulacji związków organicznych pochodzenia antropogenicznego zanieczyszczających środowisko przyrodnicze (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, pestycydy chloroorganiczne, bromowane, chlorowane i mieszane bromowa-ne/chlorowane bifenyle, naftaleny, dibenzo-p-dioksyny i dibenzoufurany, inne substancje diksynopodobne, uniepalniacze bromo-organiczne; niektóre inne trwałe w środowisku i toksyczne substancje stosowane w celach przemysłowych, problem rtęci, arsenu i cyny i ich związków w środowisku) – atmosfera, hydrosfera, litosfera i biosfera. Niektóre katastrofy chemiczne. Chemia atmosfery: budowa, skład i ewolucja atmosfery, reakcje chemiczne i fotochemiczne w atmosferze; jony, rodniki i cząsteczki wzbudzone w atmosferze; reakcje atmosferycznego tlenu, azotu, siarki, węgla; woda w atmosferze; pyły; smog chemiczny i fotochemiczny; problem ozonu.
Laboratorium: podstawy pracy laboratoryjnej przy pobieraniu próbek materiałów środowiskowych, biologicznych i żywności w celu przeprowadzenia analiz chemicznych dotyczących zawartości składników mineralnych oraz organicznych związków chemicznych
zanieczyszczających środowisko przyrodnicze, sposoby przygotowania i zabezpieczania materiałów do badań chemicznych wraz z praktycznymi zajęciami terenowymi.
Audytoria: podstawowe rodzaje trwałych, toksycznych oraz ulegających biokumulacji substancji organicznych zanieczyszczających środowiska przyrodnicze i żywność.
Wykładowca: dr hab. Łukasz Haliński (W 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Substancje chemiczne stosowane we współczesnym rolnictwie. Podstawy gleboznawstwa i analizy gleb. Procesy fizykochemiczne zachodzące w glebie. Podstawowe pojęcia toksykologii i ekotoksykologii. Stosowanie nawozów sztucznych i naturalnych: skala zużycia i skutki środowiskowe. Leki weterynaryjne w hodowli zwierząt: podstawowe grupy substancji oraz możliwy wpływ na środowisko i zdrowie człowieka. Klasyfikacja pestycydów ze względu na funkcje, budowę che-miczną i właściwości fizykochemiczne. Najczęściej stosowane pestycydy i mechanizmy ich działania. Skala użycia pestycydów w Polsce i na świecie. Wady i zalety stosowania pestycydów. Toksyczność pestycydów dla człowieka i innych organizmów. Odporność roślin na działanie pestycydów. Losy środków ochrony roślin w środowisku. Pestycydy pochodzenia naturalnego i zintegrowane zwalczanie szkodników upraw. Obecność pestycydów w żywności i jej wpływ na zdrowie człowieka. Podstawy analiz środków ochrony roślin, nawozów oraz leków weterynaryjnych w różnych matrycach.
Wykładowca: dr hab. Łukasz Haliński (W 30 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 45 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Zanieczyszczenia i skażenia chemiczne środowiska. Fizykochemia oddziaływań substancji chemicznych w środowisku. Los wybranych zanieczyszczeń w środowisku: transport, trwałość, degradacja, itp. Zjawiska globalne towarzyszące obecności zanieczyszczeń. Wybrane metody oceny aktywności substancji w środowisku na podstawie struktury.
Laboratorium: Wyznaczanie wybranych parametrów fizykochemicznych zanieczyszczeń środowiska technikami klasycznymi i instrumentalnymi. Badanie wpływu warunków środowiska na zachowanie związków chemicznych. Ocena adsorpcji związków chemicznych do gleby.
Wykładowca: dr hab. Jolanta Kumirska, prof. UG; (W 30h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 45 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Skład chemiczny żywności. Właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne składników żywności, dodatków do żywności oraz skażeń żywności. Przemiany tych związków w trakcie przechowywania i przetwarzania surowców oraz produktów żywno-ściowych. Rola jaką odgrywają poszczególneskładniki w tworzeniu cech sensorycznych artykułów spożywczych. Wpływ wybranych parametrów obróbki żywności na funkcjonalne właściwości składników żywności. Poznanie niektórych mechani-zmów i skutków reakcji chemicznych i biochemicznych zachodzących w żywności na właściwości sensoryczne i jakość zdrowotną produktów żywnościowych.
Laboratorium: Cykl ćwiczeń laboratoryjnych mający na celu utrwalenie wiedzy i umiejętności z zakresu znajomości składu chemicznego żywności oraz przemian fizyko-chemicznych zachodzących w surowcach i produktach żywieniowych podczas ich przecho-wywania i przetwarzania.
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktorancji Katedry Analizy Środowiska; (L 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Zanieczyszczenia i skażenia chemiczne środowiska. Wybrane aspekty prawa UE. Fizykochemia oddziaływań substancji chemicznych w środowisku. Los wybranych zanieczyszczeń w środowisku: transport, trwałość, degradacja, itp. Wybrane metody oceny aktywności substancji w środowisku na podstawie struktury (SAR). Wybrane metody oceny ekotoksycznej. Ocena ryzyka i zagrożeń chemicznych.
Laboratorium: Wyznaczanie wybranych parametrów fizykochemicznych zanieczyszczeń środowiska technikami klasycznymi i instrumentalnymi. Badanie wpływu warunków środowiska na zachowanie związków chemicznych. Ocena adsorpcji związków chemicznych do gleby. Określanie wpływu toksycznego wybranych zanieczyszczeń na organizmy roślinne.
Wykładowca: dr hab. Marek Gołębiowski, prof. UG; (W 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Biochemiczna adaptacja roślin do warunków klimatycznych i glebowych oraz mechanizmy detoksykacji fungicydów, O herbicydów i związków fenolowych. Biochemia zapylania roślin: rola nektaru i pyłku oraz barwy i zapachu kwiatów. Toksyny roślinne i ich wpływ na zwierzęta. Oddziaływania hormonalne pomiędzy roślinami a zwierzętami. Hormony linienia i juwenilne owadów występujące w roślinach. Preferencje żywieniowe owadów: biochemiczne podstawy wyboru roślin przez owady, związki wtórnego metabolizmu jako atraktanty pokarmowe i substancje odstraszające. Preferencje żywieniowe kręgowców: wybór pokarmu pochodzenia roślinnego, substancje decydujące o smaku i modyfikatory smaku. Feromony i substancje obronne zwierząt. Oddziaływania biochemiczne pomiędzy roślinami wyższymi oraz oddziaływania roślina wyższa - roślina niższa. Biochemiczne podstawy odporności roślin na choroby. Fitotoksyny w chorobach roślin.
Wykładowca: dr Ewa Mulkiewicz; (L 30 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: dr Ewa Mulkiewicz; (L 15 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Zanieczyszczenia i ich losy w ekosystemach. Profil toksykokinetyczny substancji (absorpcja, dystrybucja, metabolizm, eliminacja). Wpływ zanieczyszczeń na organizmy (biochemiczne i fizjologiczne skutki działania zanieczyszczeń). Skutki ekologiczne działania zanieczyszczeń (na poziomie populacji i ekosystemu). Metody oceny toksycznego działania związku na organizmy. Metody oceny szkodliwego działania zanieczyszczeń na środowisko. Etyka w badaniach toksykologicznych.
Laboratorium: Eksperymentalne metody oceny toksycznego działania związków i ich mieszanin na organizmy żywe wg procedur OECD. Zależność dawka-efekt, sposoby wyrażania dawek substancji, przeliczanie dawek (LC50, LD50, NOEC, NOAEL, LOAEL).
Wykładowca: prof. dr hab. Tadeusz Ossowski; (W 30 h)
Prowadzący laboratorium: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska (L 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Kryminalistyka pojęcia podstawowe, zakres badań. Oględziny. Fizykochemia kryminalistyczna - pojęcia ogólne. Metodyka badań wykorzystywana w kryminalistyce, klasyczna analiza jakościowa, metody chromatograficzne (TLC, GC, HPLC), spektrofotometria (IR, UV VIS, MAS, NMR, INR), elektrochemia (CV, elektrografia itd), badania mikroskopowe. Zakres badań chemicznych w kryminalistyce, badania paliw, badania alkoholi, badania środków psychoaktywnych, badania leków, ustalanie przyczyn powstawania pożarów, wybuchy, badania powłok malarskich, badania mikrośladów, badania pozostałości po wystrzale z broni palnej, badania metali i ich stopów, badania środków kosmetycznych, badania środków chemicznych używanych w gospodarstwie domowym. ślady daktyloskopowe i dermatoskopowe, Osmologia pojęcia podstawowe, sposoby zabezpieczania śladów. Analiza śladów fonoskopowych. ślady mechanoskopowe i traseologiczne. Kryminalistyczna analiza pisma i jego patologii. Dokumentacja jako ślad kryminalistyczny. Przepisy, rutyny i aspekty prawne w kryminalistyce a praktyka analityczna.
Laboratorium: Analizy jakościowe i ilościowe w kryminalistyce z użyciem technik chromatograficznych i spektroskopowych takich jak: m.in. chromatografia gazowa, chromatografia cienkowarstwowa, spektroskopia UV/Vis.
Wykładowcy: dr hab. Zbigniew Kaczyński, prof. UG, dr hab. Magda Caban, dr hab. Monika Paszkiewicz (W 30 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska (L 45 h)
Prowadzący ćwiczenia audytoryjne: dr Małgorzata Czerwicka; (A 15 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Klasyfikacja metod separacyjnych. Podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Przygotowanie próbek doanalizy, podział technik ekstrakcyjnych, ekstrakcja próbek stałych, ciekłych, gazowych. Chromatografia gazowa: gaz nośny, dozowniki, kolumny, detektory, dobór parametrów pomiarowych. Wysokosprawna chromatografia cieczowa:, pompy, dozowniki, detektory, wypełnienia kolumn - typy faz stacjonarnych, fazy ruchome. Chromatografia w normalnym i odwróconym układzie faz. Inne techniki chromatograficzne: chromatografiawykluczania i chromatografia jonowa. Podstawy teoretyczne technik elektromigracyjnych.
Laboratorium: Techniki ekstrakcji; separacja i analiza związków chemicznych technikami chromatograficznymi (GC, HPLC, TLC).
Audytoria: Podstawowe metody obliczeniowe stosowane w technikach separacyjnych, np. wyznaczanie stężeń roztworów, wydajności ekstrakcji, parametrów chromatograficznych. Metody obliczeniowe stosowane w analizie ilościowej i jakościowej.
Wykładowca: dr hab. Magda Caban; (W 15h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 45 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Informacje ogólne o celach i zasadach monitorowania środowiska, Państwowy Monitoring Środowiska, krajowe i międzynarodowe sieci monitoringu, gromadzenie i przetwarzanie danych o środowisku. Normy jakości dla elementów środowiska. Metody pomiarów zanieczyszczeń (metodyki referencyjne), metody spektroskopowe, metody chromatograficzne, metody miareczkowe i in. Przetwarzanie danych analitycznych i ich statystyczna ocena. Normalizacja metod i laboratoriów. Zasady monitoringu zintegrowanego. Rola teledetekcji i GIS. Biomonitoring. Monitoring Środowiska Morza Bałtyckiego.
Laboratorium: monitoring jakości wody (oznaczanie azotanów, fenoli oraz chlorków w wodzie), monitoring jakości gleby i ziemi (oznaczanie kwasowości wymiennej oraz glinu wymiennego w glebie, wyodrębnianie WWA z gleby), monitoring jakości powietrza (ocena jakości powietrza na podstawie wyników uzyskanych w stacji Agencji Regionalnego Monitoringu Atmosfery Aglomeracji Gdańskiej).
Wykładowca: prof. dr hab. inż. Tadeusz Ossowski; (W 60 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska
Wykładowca: dr hab. inż. Anna Białk-Bielińska, dr hab. Łukasz Haliński; (W 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Klasyfikacja, źródła i los wybranych zanieczyszczeń środowiska. Najistotniejsze właściwości fizykochemiczne zanieczyszczeń środowiska. Etapy procesu analitycznego. Planowanie procesu analitycznego na podstawie właściwości związków chemicznych. Ekstrakcja zanieczyszczeń z wybranych matryc środowiskowych. Oczyszczanie i separacja analizowanych substancji. Techniki chromatograficzne i spektroskopowe w analizie zanieczyszczeń środowiska. Przebieg procesu analitycznego na przykładzie wybranych zanieczyszczeń środowiska: pestycydy i substancje ropopochodne.
Wykładowca: dr hab. Monika Paszkiewicz; (W 30 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Omówienie zagadnień związanych z pobieraniem i przygotowaniem do dalszych analiz chemicznych próbek powietrza, wody igleby oraz innych wybranych materiałów a także próbek naturalnych. Ogólne podstawy procesu pobierania próbek, reprezentatywność próbki,składniki próbki (matryca, analit). Problemy analizy śladowej. Jednostki stosowane do wyrażania stężeń analitów śladowych. Pobór próbek w analizieśrodowiska. Utrwalanie i przechowywanie próbek oraz zagadnienia związane z utratą analitów. Matryce i ich wpływ na przygotowanie próbek doanaliz. Przygotowanie próbek do analiz nowoczesnymi technikami separacyjnymi: techniki ekstrakcyjne (między innymi ekstrakcja ciecz-ciecz, ekstrakcja do fazy gazowej, ekstrakcja do fazy stałej, mikroekstrakcja do fazy stałej, ekstrakcja próbek stałych), techniki membranowe i techniki chromatograficzne. Przykłady pobierania i przygotowania próbek do analiz.
Prowadzący: pracownicy Katedry Analizy Środowiska; (L 60 h)
Treści kształcenia: Zawansowane techniki analizy środowiska; ustalanie wybranych właściwości fizykochemicznych gleby, techniki przygotowania próbek do analiz (m.in. ekstrakcja ciecz-ciecz, ekstrakcja do fazy gazowej, ekstrakcja do fazy stałej, uzyskiwanie pochodnych do analiz chromatograficznych), zastosowania metod chromatograficznych (HPLC, GC, TLC) oraz spektroskopowych (MS i in.) do analiz zanieczyszczeń środowiska.
Prowadzący: pracownicy Katedry Analizy Środowiska; (A 60 h)
Treści kształcenia: W ramach seminarium studenci przygotowują i prezentują referaty związane z analityką i monitoringiem zanieczyszczeń środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem tych zagadnień, które wykorzystane są w pracach eksperymentalnych realizowanych w ramach pracowni dyplomowej. Tematyka referatów jest szeroka i obejmuje m.in. zakres wiedzy wymagany w ramach egzaminu dyplomowego.
Wykładowca: dr hab. Jolanta Kumirska, prof. UG; (W 9 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska (L 18 h)
Treści kształcenia:
Wykład: Podstawowe etapy i operacje przygotowania próbek do analizy. Techniki rozkładu próbek. Ekstrakcja analitów. Derywatyzacja analitów. Automatyzacja procesu przygotowania próbek. Kontrola właściwej jakości uzyskiwanych wyników.
Laboratorium: Praktyczne zastosowanie wybranych metod przygotowania próbek do analizy właściwej obejmujące takie operacje jak rozkład próbki, ekstrakcję i derywatyzację analitów.
Wykładowcy: prof. UG dr hab. F. Kasprzykowski (KChM), dr hab. J. Kumirska, prof. UG, dr M. Czerwicka; (W 15 h)
Prowadzący zajęcia laboratoryjne: pracownicy i doktoranci Katedry Analizy Środowiska; (L 30 h)
Treści kształcenia: Historia chromatografii. Zjawiska zachodzące w procesie chromatograficznym. Podział chromatografii ze względu na układ faz, mechanizm podziału między fazy, stosowaną technikę chromatograficzną oraz skalę rozdziału. Podstawowe pojęcia dotyczące procesu chromatograficznego półka teoretyczna, wysokość półki teoretycznej, selektywność i rozdzielczość. Elucja izokratyczna i gradientowa. Czynniki powodujące poszerzenie pasma chromatograficznego, krzywe van Deemtera. Budowa kolumy chromatograficznej stosowanej we współczesnej chromatografii cieczowej, chemia i struktura stosowanych faz stacjonarnych. Budowa aparatury używanej w analitycznej i preparatywnej chromatografii cieczowej. Budowa i działanie typowych pomp stosowanych w wysokosprawnej chromatografii cieczowej, ich zalety i wady. Typy detektorów stosowanych w wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Kolektory frakcji. Wpływ konstrukcji układu chromatograficznego na jego sprawność. Ultraszybka chromatografia cieczowa. Chromatografia na fazach odwróconyc i chromatografia oddziaływań hydrofobowych. Budowa typowych faz stacjonarnych stosowanych w chromatografii na fazach odwróconych. Skład faz ruchomych stosowanych w tego typu chromatografii i dobór ich składu. Chromatografia par jonowych. Problemy związane z analizą i oczyszczaniem biomolekuł w odwróconym układzie faz. Chromatografia jonowymienna i jej zastosanie w chemii organicznej. Sączenie molekularne. Chromatografia powinowactwa. Chromatografia na fazach chiralnych. Przygotowanie próbki do analizy. Ekstrakcja do fazy stałej (SPE). Typowe problemy techniczne występujące w analizie i rozdziale mieszanin związków i sposby ich rozwiązywania. Przykłady praktycznego zastosowania wysokosprawnej chromatografii cieczowej (np. analiza aminokwasowa, sekwencjonowanie polipeptydów, oznzaczenie ilościowe substancji w próbce, oczyszczanie substancji na skalę preparatywną).
Prowadzący: dr hab. J. Kumirska, prof. UG; (A 45 h)
Treści kształcenia: Analiza leków, zanieczyszczeń w lekach, substancji toksycznych, metabolitów i innych substancji w próbkach medycznych i biologicznych. Strategie stosowane w izolacji i identyfikacji. Biomedyczne analizy ilościowe. Opracowywanie statystyczne wyników analiz. Techniki przygotowania próbek do ekstrakcji i wzbogacania związków organicznych z próbek biologicznych i medycznych. Zastosowanie ekstrakcji do fazy stałej. Automatyzacja przygotowania próbek do analiz. Przykłady zastosowania metod chromatograficznych (HPLC, GC, TLC), spektrometrii mas, spektroskopii NMR, elektroforezy kapilarnej oraz technik immunochemicznych do analiz biomedycznych.
Wykładowca: dr hab. M. Gołębiowski, prof. UG; (W 15h)
Treść kształcenia: Składniki lipidów kutykularnych owadów: Omówienie występowania głównych składników lipidów kutykularnych owadów: węglowodory, wolne kwasy tłuszczowe, estry, alkohole, aldehydy, ketony i sterole. Funkcje lipidów kutykularnych: Ochrona przed utratą wody, obrona przed entomopatogennymi grzybami, oddziaływania wewnątrzgatunkowe, chemiczny kamuflaż, chemotaksonomia. Substancje obronne owadów: Terpeny, alkaloidy, fenole i chinony jako substancje obronne owadów. Bioinsektycydy: Grzyby, bakterie, bakulowirusy i rośliny jako bioinsektycydy. Oddziaływania allelochemiczne roślina - owad. Analiza chemiczna lipidów kutykularnych owadów: Ekstrakcja próbek, analiza grupowa i identyfikacja związków z wykorzystaniem technik: wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC), chromatografia kolumnowa, chromatografia gazowa (GC), połączenie chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC-MS).